esmaspäev, 1. detsember 2014

Mõnus kringel ja esimene advent

Eile 30. novemberil, pühapäeval,esimesel advendil. Taevast langes  sädelevaid lumehelbeid ja oli tunda, et talv on tõesti käes. Meie perele on alati jõulud väga oodatud aeg olnud - seepärast oleme juba mõned nädalad tagasi oma kodu ära kaunistanud ja ka jõulumuusikat kostub meie korterist juba mõnda aega.
Kuna on natuke erilisem pühapäeva hommik, siis tahtsin midagi pidulikumat valmistada. Kell oli varane ja hommikumantel tundus seljas nii mugav ja soe , et poodi minekust ei tulnud midagi välja. Tuli teha üks hea kringel sellest, mis kapis oli .




Kõigepealt tuleb teha tainas , selleks läheb vaja:

  50 g pärmi
  1 klaas suhkrut
  näpuotsaga soola
  0,5 l piima
  umbes 800 g jahu
 100 g toasooja ehk siis pehmet võid.
 Mina segasin taigna sisse ka 150 g rosinaid.

Taigna valmistamine:

Esmalt võta üks tass ja pane sinna pärm, 2 supilusikat suhkrut ja näpuotsaga soola. Pärm hakkab ilusti sulama, võid natuke kaasa aidata ja lusikaga pärm katki pressida. Kui otsustad ka rosinad taigna sisse segada, siis pane need eelnevalt sooja veega likku.
Samal ajal soojenda piim , see ei tohi olla kuum,vaid just selline käesoe, et näpuga katsudes kõrvetada ei saa. Kui teed pärmitainast esimest korda,  siis pane kindlasti selga ka kaitseriietus ehk siis põll,sest pärast oled kindlasti jahune.
Võta üks suur kauss, sest nüüd läheb suuremaks sõtkumiseks ja et taignal oleks seal hiljem ruumi kerkida.
Võta appi ka lusikas või veel parem, puulusikas. Vala kaussi soe piim ja suhkru/soolaga sulanud pärm.

Lisa nüüd ülejäänud suhkur ja sega, kuni suhkur on lahustunud.Nüüd hakka lisama ettevaatlikult jahu, sega hulka pehme või.
Vahepeal võid rosinatelt ära valada vee, mille sees nad leos olid ja lisa rosinad taignale.
Hakkab vaikselt ilmet võtma. Võid lusika nurka visata ja käed appi võtta , sest kätega tunnetad kõige paremini, kui tainas hakkab valmis saama. Mina kasutasin seekord lõpuni lusikat, sest siis jäävad käed ilusti puhtaks.
Kui taigen hakkab kausi ja käte/lusika küljest lahti tulema, siis on valmis. Raputa peale natuke jahu ja pane peale rätik ning jäta soojemasse kohta kerkima umbes 40. minutiks. Miks soojemasse???? Sest siis on kergitusprotsess  kiirem:).


Seniks, kui taigen ooterešiimil on, valmista ette ained vahelepanekuks.

300 g rosinaid
200 g purustatud pähkleid
100 g šokolaadi
200 g pehmet võid
1,5 klaasi suhkrut
ohtralt kaneeli

Pane rosinad sooja veega likku.Kui sa ei leidnud poest purustatud pähkleid,siis purusta need näiteks pudrunuiaga.Haki šokolaad.Otsi välja taignarull.


40 minutit on möödas ja taigen on ilusti paisunud.

Leia oma köögis kõige suurem tööpind ja raputa sellele terves ulatuses jahu.
Tõsta tainas lauale ja hakka lahti rullima. Eelnevalt võid taignarulli jahuga kokku teha, siis ei hakka taigen külge.


Kui taigen on ilusti lahti rullitud, siis esmalt määri laiali pehme või. Seejärel raputa  üle kaneeliga ja seda ikka ohtralt. Korda sama suhkruga ja edasi rosinad,pähklid ja kõige lõppu  šokolaad.
Nüüd hakka kokku rullima:
Kõige raskem osa on ehk kringliks punumine. Mina olen selle enda jaoks lihtsaks teinud lõigates rullitud taigna sisse kolm lõiget ja siis hakkan kaheks lõigatud külgi üksteisest üle tõstma.
Näeb täitsa kringel välja :
Nüüd on vaja see kõik kuidagi küpsetuspaperiga kaetud ahjuplaadile saada.
Lase kringlil veel 15-20 minutit kerkida . Küpseta 35-40 minutit  180 kraadi juures, kuni pealt on pruun.

Ahjust välja võttes pritsi  üle veega , et pealt ilusti pehme jääks. Jäta rätiku alla jahtuma.

Valmista šokolaadiglasuur.

200 g piimašokolaadi
pool klaasi piima



Sulata šokolaad vesivannil ja lisa piim. Sega, kuni näeb juba glasuuri moodi välja.
Lase 10 minutit jahtuda.











Vala kringel üle šokolaadiglasuuriga. Jahtunud kringlile raputa läbi sõela  tuhksuhkur.


Selline ta välja kukkus. Võttis küll palju aega, puhkepausidega kokku  ligi 3 h , aga eks see ole seda väärt ka.Tuba on mõnusat lõhna täis - varsti on naabrid ukse taga ?!

















Nüüd paneme riidesse, sest äsja meie kodulinnaks saanud Haapsalus on esimesel advendil alati olnud kombeks linnarahval kokku tulla. Kaasa võtame ka küünla, et koju tuua  esimene advendituli , mille süütab lossiplatsil suure jõulukuuse juures Läänemaa praost Tiit Salumäe.


Fotograaf Arvo Tarmula jäädvustas ka mõned ilusad hetked :

Minu pisike printsess oma vanaisa süles.
Läänemaa praost Tiit Salumäe.




Haapsalu linna uhke jõulukusk.












Advendituli koju toodud,asusime kringlit sööma.Lahti sai tehtud ka pudel kihisevat.
Tehakse ikka häid asju :)





KAUNIST ADVENDIAEGA KÕIGILE 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar